Åka pendelbåt i Stockholm

Lämna den bullriga staden för en brunch på Nacka Strands restaurang J, en lunch på Gåshaga café eller ett besök på Waxholm Kastellet. Det är inte så långt bort som du kanske tror och kan enkelt göras med din SL-biljett. Hoppa på en av SLs pendelbåtar mitt i city, slipp byten och låt din resa bli en del av upplevelsen. Stockholm är ju ändå en stad att uppleva från vatten och har kallats Nordens Venedig.

Linjer och hållplatser eller rättare sagt bryggor

Du känner väl till Djurgårdsfärjan, den där båten som går till Djurgården från Slussen och kanske har du passat på att åka den en sommardag. Men visste du att du kan åka tre till linjer med SL till samma pris som all annan kollektivtrafik?

Pendelbåt linje 80

Kan du åka med runt Lidingö men också till Djurgården och Nacka:

Nybroplan – Djurgården/Allmänna gränd – Saltsjöqvarn – Finnboda hamn – Kvarnholmen – Blockhusudden – Nacka strand – Lidingö/Dalénum – Frihamnen – Ropsten – Tranholmen – Ekudden – Sticklinge brygga – Storholmen södra – Mor Annas brygga – Storholmen södra – Storholmen östra – Frösvik – Storholmen norra – Sticklinge brygga – Ekudden – Tranholmen – Ropsten

Pendelbåt linje 82

Ett annat namn för den så kallade Djurgårdsfärjan som stannar precis nedanför Gröna Lund. 

Slussen – Skeppsholmen – Djurgården/Allmänna grän

Karta över pendelbåt 80 i Stockholms hållplatser och färd

Linjekarta för SL pendelbåt linje 80

Pendelbåt linje 83 / 83x

Linjen som tar dig fram och tillbaka till Waxholm. Är du otålig att komma fram, ska du välja 83x som hoppar över en del bryggor på vägen. Bli inte orolig om du ser en båt från Waxholmsbolaget komma farandes, denna linje trafikeras av deras båtar men är flaggade SL.

Linje 83

Vaxholm – Fredriksberg – Stora Ekholmen – Höganäs – Vasholmen – Karlsudd – Edlunda – Granholmen – Riset – Gåshaga brygga – Hasseludden – Klippudden – Telegrafberget – Nacka strand – Kvarnholmen – Slussen – Strömkajen

Kartan visar SLs pendelbåtlinje 83 rutt och hållplatser.

Linjekarta SL pendelbåtslinje 83

Linje 83X

Rindö Grenadjärbryggan – Ramsö – Norra Tynningö – Rindö Västra – Vaxholm – Fredriksberg – Gåshaga brygga – Hasseludden – Nacka strand – Slussen – Strömkajen

Pendelbåt linje 89

Båtlinjen tar dig västerut mot Ekerö. 

Klara Mälarstrand – Lilla Essingen – Ekensberg – Kungshättan – Tappström 

Karta över SL pendelbåtslinje 89 rutt och hållplatser

Linjekarta pendelbåt 89


Glöm inte fälla upp semaforen

Semaforen är en rund, oftast vit, fällbar skylt på bryggan som du behöver fälla upp för att signalera till de som styr båten att du vill gå på båten. Ser du ingen semafor stannar båten alltid vid bryggan och du behöver inte göra något, vilket gäller de flesta bryggorna


Biljetter för att åka med SL:s pendelbåtar

För att få åka med båtarna använder du samma biljetter som när du reser med övrig SL-trafik. Ha din biljett lättillgänglig i telefonen så att du kan visa upp den för personalen. Och glöm inte att den ska vara aktiverad!

Res med Waxholmsbolaget

Visste du att under vinterhalvåret, lågsäsongen för båtar och skärgården, kan du åka med Waxholmsbolaget på din period biljett från SL om den är giltig 30 dagar eller mer. Passa på att ta en höstmiddag på Sandhamns värdshus, äta julbord på Grinda Wärdshus eller ta ett avkopplat dygn på Utö.

SL-biljetter i Travis

De här SL-biljetterna kan du köpa och använda direkt i Travis.

Andra lokala färdsätt i Stockholm

Travis är en reseplanerare för kombinerad mobilitet. Enklare uttryckt, det fina med Travis i Stockholm är alla resmöjligheter och färdsätt som finns tillhands i en och samma app.

Vad känner du för idag?

Smarta tips för kollektivtrafik

Här hittar du ett urval av de smarta funktioner du kan använda när du använder Travis för att resa med kollektivtrafiken.

Ladda ner din bästa resekompis redan idag!

Knapp för att länka till Google Play
Knapp för att länka till App Store